Startsidan Bra att veta Kalender Karta Calima Arctic Ice Arctic Temperatures
Telekatalog Artiklar/nyheter Karta Kontakt
Nyheter & Information
Klättra på Teneriffa

Vi berättade i våras om Chohoo sportcenter som sedan hösten 2005 arrangerat klättercamps, -kurser och -guidningar på Teneriffa. Tack vareChohoo finns det nu ett lätt sätt att upptäcka Teneriffas klättring. Tidigare har skandinaviska klättrare enbart varit hänvisade till ganska bristfälliga ………..

informationsblad och felaktiga guideböcker.

Teneriffa erbjuder ett brett spektrum av klättring. Det finns fin bouldering i Poris de Abona, hela registret av bultade sportturer i Arico och långturer av varierande karaktär i Las Cañadas, vid foten av Teide. Allt detta levereras smakligt förpackat i ett oerhört vackert landskap, tydligt format av vulkaniska och erosiva processer. Klippan är inte helt oväntat olika former av vulkaniska bergarter, oftast ignimbrit med en rejäl friktion. På varje ny plats är naturen lika imponerande som klättringen.

Eftersom Teneriffa består av en massa olika mikroklimat kan man alltid hitta en plats med för dagens klimat lämpliga förhållanden. Vill man ha det varmt åker man till Guia d’Isora som vetter mot syd och ligger i en zon där det i princip aldrig regnar. Vill man ha ett behagligt klimat kan man hålla sig till ravinen i Arico och de omgivande klipporna som alltid har en skuggsida. Vill man vara säker på att slippa regn åker man upp över molnen till Las Cañadas. Med Teneriffas ganska jämna klimat året runt kan man klättra utomhus hela året.

För att komma till klipporna behövs bil. Vissa klippor kan man parkera alldeles ovanför, medan andra kräver en ganska lång vandring. Med bil kan man också ta sig till klätterbutiken i La Laguna och den nya outdoorbutiken i Granadilla för att fynda utrustning. Man kan bo i princip var som helst, det finns oftast ett bra klätterområde i närheten. Men om man vill minimera restider så bor man lämpligtvis i kommunerna Granadilla eller Arico, och vill man dessutom ha strand så bor man i El Médano. Man kan klättra det mesta med tio till tolv expresslingor och ett rep på sextio meter. Uppe i Las Cañadas och ute på Anagahalvön finns ett stort antal leder med klassiskt säkrad klippklättring.

Några av områdena:

Las Cañadas
Las Cañadas är en jättekrater med massvis av klättring i ett hänförande landskap. Årtusenden av vulkanutbrott har skapat ett sagolandskap, som har utnyttjats i filmer som Stjärnornas krig och Apornas planet. Klättringen erbjuder alltifrån bouldering och sportklättring till klippklättring, alpin klättring och is. Området innehåller drygt 250 leder, från grad 4 till 8b. De bultade sportturerna har bitvis rejäla avstånd mellan bultarna. Boulderingen hittar man framförallt vid det sköldpaddsliknande stenblocket La Tartaruga (sköldpaddan). Klipporna ligger över 2000 meter över havet, vilket ger ett friskt och soligt klimat.

Arico
Arico är Teneriffas Sportklättermecka. Klättringen är belägen i en ravin med 30 meter höga väggar. Kanariska pinjeträd och stora bouldringslockande stenblock skapar en magisk karaktär. Det är här man hittar den tätaste koncentrationen av sportklätterturer, från lätta nybörjarturer till 8c. Det finns ungefär 220 turer som är rejält bultade, samt en massa boulderproblem. Ravinen löper i nord-sydlig riktning och man kan därför alltid hitta en sval led i skuggan under varma dagar och en varm i solen när det är kyligt.

Poris de Abona
Hit åker man främst för boulderingen. På ravinväggarna och klippblocken finns över 100 problem av varierande svårighetsgrad. Området ligger bara ett par minuter från kusten vilket ger ett jämt, behagligt klimat.

El Hoyo
Här har vattnet gröpt ut ett stort klätterrum i en ravin. För att komma ner måste man fira sig ner i en ränna. Väl nere har man ett eget rum, späckat med 6a, 6b, och 6c-leder. Eftersom ravinen ligger i skugga är det perfekt för heta dagar.

Guia d’Isora
Ovanför Guia d’Isora finns en magnifik klippvägg med utsikt över La Gomera. Den ligger i samma mikroklimat som har gjort Los Christianos och Playa de las Americas till hektiska turistorter. Här är man således alltid garanterad ett varmt och soligt klimat. Ta med mycket vatten och solkräm.

Detta var bara några av klipporna. Det finns också massor av leder i Las Vegas, El Rio, Jama, Risco Muerto, Taganana, Tabares, Las Eras, Martianez … så här finns garanterat klättring som räcker för ett par månaders semester. Det lättaste sättet att upptäcka Teneriffas klättring är att följa med på Chohoo klättercamp, en kurs eller en guidad klättertur. Läs mer på www.chohoo.com.


Annons


Artikeln är publicerad av Webmaster 2006-10-13 16:53

Tipsa en bekant om     Till  Från 
Copyright © 2018 MaPS Admin