Startsidan Bra att veta Forum Kalender WebCam NY Karta Calima Hyrbil Sök hotell
Jobbmarknaden Telekatalog El blocko Artiklar/nyheter Karta WebbKamera Kontakt
Nyheter & Information
Varför sjunker inte priset på charterresor?

1960 kostade en en reguljärbiljett Stockholm-Bangkok 5 456 kr, ungefär Lika mycket som i dag. Men räknat i dagens penningvärde skulle resan som gjordes 1960 ha kostat 52 000 kr. Eller flygpriserna ..............

Stockholm-Paris som också har sjunkit kraftigt i pris. En tur och retur Stockholm-Paris kostade 866 kronor för 43 år sedan, som i dagens penningvärde blir c:a 8 200 kronor. I dag kan du flyga samma sträcka med Ryanair för c:a 500 kronor.

Men varför har inte priset på charterresor sjunkigt när reguljärflygets blivit så mycket billigare, för flygkostnaderna är ju likartade. Det finns flera förklaringar på vad som hänt på 40 år, här kommer några:

Volymerna är mycket större i dag. Då var flyg en lyx för ett fåtal. I dag är det en industri med mördande konkurrens där det gäller att inte bara locka affärsresenärer.

Tekniken har gått framåt. Trots stigande bränslepriser har flygbolagens kostnader blivit lägre, eftersom moderna flygplan är betydligt bränslesnålare och med större bränsletankar som därmed får längre räckvidd. Färre mellanlandningar ger naturligtvis lägre kostnader.

Det finns fler biljettyper i dag. Så sent som 1980 hade SAS inga billiga biljetter med bokningsrestriktioner. Det var normalprisbiljetter som gällde och ville du flyga billigare fick du välja Aeroflot eller något annat lågprisflygbolag.

SAS linje Stockholm-Thailand trafikerades 1960 av en DC-6B, det vill säga ett propellerflygplan, som var tvungen att mellanlanda sex gånger på sin resa till Thailand.

Varför sjunker inte priset på charterresor? Frågan är obesvarad.
Vad tror du är orsaken. Skriv i FORUM här på tenerife, nu och ge ditt
svar.
Annons


Artikeln är publicerad av Webmaster 2006-04-28 16:56

  Kommentera artikeln (det krävs att du loggar in) >>

Tipsa en bekant om     Till  Från 
Copyright © 2004 SIC Admin