Startsidan Bra att veta Kalender Karta Calima Arctic Ice Arctic Temperatures
Telekatalog Artiklar/nyheter Karta Kontakt
Nyheter & Information
Teides stolthet

Ett foto som kommer med i de flestakameror är troligen den stenformation som finns uppe vid Teide kallas "Guds finger", men Tenerife har också en flora som lockar fotografer och botaniker från många länder. För många charterturister som satsar på en semester vid havet, låter detta osannolikt............

men för den som inte nöjer sig med enbart sol och bad kommer att förstå begreppet ”Ön med de fyra årstider”, efter att sett öns alla sidor.

En av öns mest fotograferade växter och som alltid beundrats är den så kallade, ”Teides stolthet”, vars riktiga namn är Tajinaste. Detta är en ginst, en unika växt som bildar buskbestånd och blir drygt en meter höga och i vissa fall upp till drygt två meter.

De försök som gjorts att få Tajinaste att växa på andra platser i världen, har visat sig fruktlösa. Naturligtvis har man först och främst genomfört försöket på grannöarna i arkipelagen, men aldrig lyckats med gott resultat. Men visst finns det Tajinaste på öarna för det. Varje ö har en eller flera egna endemiska arter men ingen på långt håll så praktfull som”Teides stolthet”.

Endast här har den kunnat föröka sig tills man på senare tid kommit underfund om varför. De små ärtornas skal är totalt oigenomträngliga för vatten varför de kan ligga åratal i hur fuktig miljö som helst utan att gro.

Varför gror de då här? Obsidiansanden (svart lavasand med glaskristaller) skaver hål på skalen när vindarna rör om i den svarta lavasanden så att vatten kan tränga in och fröna kan gro. Så växer så småningom en ny planta upp och den unika Teides stolthet finns att beundra. Den är praktfullaste att beundra vid blomningstiden april/maj på högre höjder.


Annons


Artikeln är publicerad av Webmaster 2005-11-05 18:15

Tipsa en bekant om     Till  Från 
Copyright © 2018 MaPS Admin