Startsidan Bra att veta Kalender Karta Calima Arctic Ice Arctic Temperatures
Telekatalog Artiklar/nyheter Karta Kontakt
Nyheter & Information
När Afrika besöker ön

Under en längre tid har ön haft en onormal värmebölja. Att man på Tenerifes norra sida har runt 30 grader i några veckor är något inte många fastboende upplevt. Orsaken är att……….

vindarna dragit in värme från den värme Afrika lever med. Vi har under senaste tiden fått mail från besökare på tenerife.nu som undrar vad Sirocco och Calima är. I en tidigare artikel har vi försökt att bena ut begreppen. Nu repriserar vi artikeln och bidrar därmed till kunskap som besökare på Tenerife har nytta av, samt även andra metreologiskt intresserade.


Vad är egentligen skillnaden mellan calima och sirocco? Och framför allt - vad är calima och sirocco? Här försöker vi reder ut begreppen.
Caliman är en het vind som blåser in över kanarieöarna från syd eller sydost, ibland t o m rakt från öster. Den är fylld av damm och sandpartiklar och förekommer ett par gånger om året, speciellt på vintern. Precis som sin storebror Sirocco blåser Caliman ut från ett högtryck över Norra Afrika och Sahara och dras normalt ut framför en passerande kallfront eller lågtryck norr om öarna. Detta förklarar varför man ibland får in ett befriande regn efter ett par dagar av tryckande värme.

Caliman är ett sandmoln som är fullt med mycket små gulbruna partiklar som tar sig igenom överallt och fyller precis varenda liten vrå med sitt afrikanska damm. Utomhus sätts sikten ner och man ser sin omgivning ge nom ett gulbrunt skimmer. Detta gör också att den för allergiker mycket rena och friska kanariska luften, blir ett problem.

Ibland händer det att ett litet lågtryck som bildas sydväst om öarna ökar vindhastigheten och intensiteten på en Calima. Sådana stormar och den stigande varma och fuktiga luften i Caliman kan lyfta den finkorniga sanden upp till 5000 meter över atlanten och täcka hundratusentals kvadratkilometer av den östra atlanten med ett tjockt moln av Sahara sand. Många gånger når den ända bort till Karibiska öarna.

Ordet sirocco kommer från arabiskan sharq=öst] och betecknar oftast den heta, dammiga, torra, sydöstliga vind som kommer in över främst italien från Norra Afrikas öknar. Men det har också en allmän betydelse av en het, sydlig eller sydöstlig vind ifrån norra afrika. Således kan man säga att Caliman är en Sirocco, om man nu vill det. Men Calima räcker bra för oss som ett par gånger om året får hela halsen full med det finkorninga dammet. Men det är därför det finns öl.
Källa: tenerife.nu / Peter Anderberg

Under fliken "Bra att veta" klicka in på klimattabell och väder kan du läsa mer.


Annons


Artikeln är publicerad av Webmaster 2004-09-12 22:04

Tipsa en bekant om     Till  Från 
Copyright © 2018 MaPS Admin