Startsidan Bra att veta Forum Kalender WebCam NY Karta Calima Hyrbil Sök hotell
Jobbmarknaden Telekatalog El blocko Artiklar/nyheter Karta WebbKamera Kontakt
Nyheter & Information
Med båt till Tenerife

När man åker till Tenerife landar man på Reina Sofia och efter c:a en timme packar man upp på hotellet. Men det finns andra sätt att ta sig till ön, Lars-Åke Gustafsson, som kallas Tjåge, är en av dessa.

Tjåge kom i kontakt med Tenerife 2001 för rehabilitering på Vintersol efter en misslyckad operation. De medförde att rullstol är en del av hans verklighet är för honom inget som förhindrar ett bra liv. Tjåge är både envis och ovanligt kreativ, så därför har han löst de flesta problem som en handikappad stöter på.

Tenerife blev ett lyft för honom, så i december 2002 var han tillbaka och då som poliklinisk patient på Vintersol. – Jag fick iéen att kunna hjälpa andra människor när jag själv var ute och tränade i rullen om dagarna. Lämnade in en projektplan till Vintersol att jag kunde vara där som volontär rullstolstränare och instruktör.

Ett erbjudande som Vintersol nappade på och uppskattades.
En vinter som gav mersmak. Så när Tjåge planerade för ännu en vinter på ön beslötade han att välja färdsättet bil. – Dom andra gångerna jag varit här har jag som de flesta kommit med flyget, men denna gången körde jag bil ner.

Tillsammans med sin son Marcus startade bilresan från Varberg den 20 september. Via Malmö och över till Travemünde. – Självklart hade jag lusläst kartan ett flertal tillfällen, så Tyskland och Holland gled vi fort förbi. Hade sovit på färjan och kände mig utvilad för att köra så långt jag orkade. Belgien nästa och in mot Bryssel. Väl framme i Bryssel tidigt på söndagsmorgonen hade vi pratat om att se EU parlamentet och dit kom vi.
- Vi hade planerat ett stopp med lite fotografering av ”vårt” parlament.
På väg mot dess byggnader kom en polisbuss i full fart med sirener och ljus och kör om oss varpå den sedan tvärnitar. Självklart trodde jag det var mig han ville stanna, så jag ställde mig på hejdaren!! Lite längre fram ser Marcus och jag det några polismotorcyklar och vi sitter nu och rarad som händer!?! Mot oss kommer det springande ett filmteam med tv-kameror och som nästan bordar min bil!!

Lite chocken kör vi långsamt därifrån lite paralyserade av händelsen utan ett ända foto på parlamentet. Vi småpratar lite och sen börjar vi skratta åt vad som hänt och kör ut från Bryssel vidare mot Frankrike för att sedan ta oss mot Paris.
En söndageftermiddag åker man inte motorväg in mot Paris, det vet hela franska folket men vi var oförberedda. Där satt vi i trafikstockning och trafikolyckor. Vi beslutar tillslut att ta in på ett hotell strax söder om Paris, för att göra ett stopp där på c:a 1 dygn.

Dagen efter vår hotellnatt startar vi med en god hotellfrukost för att sedan åka tunnelbana in till Paris för att slippa trafiken och parkeringsproblem. Hade fått tipset på en mack i Holland att i Paris ska neutralen vara i och parkeringsbromsen bör inte vara dragen för att man lättare ska kunna knuffa sig in och ut på parkeringsplatserna. Därför tyckte jag att det var lika bra att lämna bilen på hotellet!! Ja i Paris blev det väl som för allra flesta. Ett besök på Eifeltornet mm... Lite stök blev det bland folket i tunnelbanan eftersom jag åkte rullstol i rulltrapporna upp och ner när vi skulle besöka de olika platserna. Men de gick bra!!

Tillbaka till hotellet för att hämta bilen och vidare söderut mot spanska gränsen och vidare mot nästa stopp i San Sebastian, norra delen av Spanien utmed kusten. Här blir det åter film, men i form av en pågende filmfestival. Så hotellrum var inte att tänka på. Så det var bara att fortsätta vidare, nu till Burgos strax norr om Madrid där vi äntligen hittade ett hotell. Efter en god natts sömn och en bra frukost bar det vidare mot Madrid på onsdagsförmiddagen.

Hade sen tidigare planerat ett längre stopp i Madrid för att hälsa på några goda vänner som vi lärt känna här på Tenerife. Här stannade vi ett par dagar och fick tid att lära känna lite av denna 4 miljoners stad.
Nu började slutetappen, sydväst och ner mot Sevilla och slutdestinationen genom vår bilresa genom Europa. En måndag förmiddag anländer vi så till hamnstaden Cadiz, en mycket vacker hamnstad. Nu var vi i god tid före vår avgång med färja, tisdag kväll, mot Santa Cruz och Tenerife.

Totala tiden på färjan var beräknad till 45 timmar. Avgång tisdag 18.00 Cadiz. Ankomst torsdag 15.00 i Santa Cruz. Kan väl inte säga att varken jag eller Marcus tyckte färjan var så spännande. Fanns inte så speciellt mycket att göra. Var bara en ren transportfärja. Visst fanns det restauranger ombord, en liten bar och ett disco samt en liten shop, men inget som illtalade någon av oss. Fanns ett soldäck med en pool, men däri var det inget vatten. Marcus var iväg och fråga när dom skulle fylla poolen, men fick till svar att det blåste för mycket så den skulle inte fyllas... Lite besvikna satte vi oss i hytten och titta på film istället... Men maten var god och tiden gick ganska fort. Torsdag eftermiddag anländer vi Santa Cruz för att sedan ta oss ner till Los Cristianos som var vårat slutmål på resan.

Tycker nog att resan gick över förväntan bra!! Inga problem med någonting förutom den lilla omvägen vi fick ta för att få se Bryssel där vi ändå inte fick tagit några fotografier... *ler* En trevlig resa genom Europa blev det!! Pris på färja utan att vara resident i Spanien kostar, bil + 2 personer i del av 4 bädds hytt 5.400 Sek. med rederi Trasmediterranea. Man kan boka biljett via Ferry Center i Sverige på Telefon +46411-73270 eller direkt med rederiet. Man kan oxå skicka bilen med färja och sedan ta flyg från Sevilla, blir något billigare har jag hört sägas, men har ej nåt pris. Ett annat alternativ är att frakta bilen med fartyg från Göteborg. Bolaget som hjälper till med transporten från Göteborg heter Airborn och har Telefon +4631-941701 tar ca 15 dagar att få ner bilen och det kostar ca 8.500 Sek, men då har man ju kostnader för flygresan ner på det, så även om man väljer alternativ 2 Kanske är det billigast att bara flyga ner utan bil... Men det är för mig en otrolig frihet att ha bilen med mig ner.

Många undrar ju självklart varför man inte köper bil härnere!? Jag har en bil som är anpassad för mitt handikapp därav anledningen till att jag valde detta sätt... Ett annorlunda sätt att resa hit till Tenerife för oss som kommer från Skandinavien, men oxå en mycket trevligt sätt resa på!!

  


Annons


Artikeln är publicerad av Webmaster 2004-01-22 12:57

  Kommentera artikeln (det krävs att du loggar in) >>

Tipsa en bekant om     Till  Från 
Copyright © 2004 SIC Admin