Startsidan Bra att veta Kalender Karta Calima Arctic Ice Arctic Temperatures
Telekatalog Artiklar/nyheter Karta Kontakt
Nyheter & Information
Eskil assistans växer på Tenerife

Utan att egentligen ha letat efter nya marknader är Eskil assistans på väg att etablera sig på Tenerife. Under denna månad finns Minette, VD för Eskil assistans på ön.

- Det har alltid varit en dröm att kunna ha verksamhet för funktionshindrade utomlands, säger Minette Sipuri, vd och samordnare för företaget. I början av november åker hon till Teneriffa på en månad och när hon kommer hem är förhoppningen att verksamheten ska vara klar att dra igång.

Företagets grundidé är att erbjuda personlig assistans till de som med en fackterm kallas brukare.
Det är personer som fått personlig assistans beviljad av kommuner och Försäkringskassan, till exempel funktionshindrade. Dessa har sedan 1994 rätt att välja vem som ska ge dem assistans och service, när det väl är bestämt att någon har rätt till hjälp får denne själv välja vem som ska ge hjälpen.

Har hittat sin nisch
Eskil assistans har uppenbarligen hittat en fungerande nisch, på bara fyra år har företaget gått från att vara ett enpersonsvärv till att sysselsätta ungefär 45 personer.
Och nu är det alltså dags att utöka ytterligare.
Att det blir just Teneriffa är ingen slump.
- Jag har varit en del på Teneriffa och lärt känna folk, det finns många svenska familjer som bor där halvårsvis. Efter ett tag börjar man diskutera och när jag berättar vad jag gör så säger de "herregud" och börjar berätta om behovet som finns, berättar Minette Sipuri.
- Det har varit en dröm länge att kunna öppna en verksamhet för funktionshindrade i ett annat land. Många mår bättre i värmen och borde inte vara här i Sverige alls under vinterhalvåret, fortsätter hon.

Får oftast ingen hjälp
Många brukare har råd att göra resan själva, eller får pengar beviljade av landstinget, men oftast får de ingen hjälp att ta sina assistenter med.
Det är här Eskil assistans kommer in i bilden.
Genom att ha personal anställd nere på Teneriffa hoppas de kunna hjälpa funktionshindrade så att fler kan göra de resor de har rätt till.
Hur många det kan bli fråga om att anställa kan hon inte säga innan marknaden är undersökt.
- Vi fortsätter med den personal vi har, men kommer det nya brukare som vill ha 40 timmar per vecka så tar vi in nya anställda, säger hon.
- Det är flera hundra varje år som åker ned dit så jag törs inte ens gissa hur många det kan bli, fortsätter hon och påpekar att det inte är säkert att alla kommer vilja ha hjälp av Eskil assistans.

Källa : Folket


Annons


Artikeln är publicerad av Webmaster 2003-10-31 11:22

Tipsa en bekant om     Till  Från 
Copyright © 2018 MaPS Admin