Startsidan Bra att veta Kalender Karta Calima Arctic Ice Arctic Temperatures
Telekatalog Artiklar/nyheter Karta Kontakt
Nyheter & Information
Full fart med jetström

Ibland känns flygresan som en resa utan slut. Endast medvind är den hjälp man kan hoppats på. Passagerarna i ett flygplan från British Airways fick i onsdags uppleva en dröm i en jetström. Flygningen .......

över Atlanten från New York till London var framme redan efter fem timmar och 16 minuter. Normalt tar resan cirka sju timmar.

Förklaringen till den snabba resan är att planet hamnade i en jetström med vindar på upp till 90 meter per sekund och därmed emellanåt kom upp i hastigheten 1 200 kilometer i timmen.

En jetström är enligt wikipedia en tusentals kilometer lång och några hundratals kilometer bred luftström med kraftiga vindar i övre troposfären och i stratosfären. De bildas på gränsen mellan angränsande luftmassor med betydande temperaturskillnader.

De kraftigaste jetströmmarna flödar från väst till öst, vilket kan medföra kortare flygtid för de plan som flyger i den riktningen.

Fortfarande är det Concorde som äger rekordet. Planet flög sträckan New York-London på knappt tre timmar, utan hjälp av jetströmmar.

Källa: telegraph.co.uk


Annons


Artikeln är publicerad av Webmaster 2015-01-12 13:53

Tipsa en bekant om     Till  Från 
Copyright © 2018 MaPS Admin