Startsidan Bra att veta Kalender Karta Calima Arctic Ice Arctic Temperatures
Telekatalog Artiklar/nyheter Karta Kontakt
Nyheter & Information
Bland sjärnor och planeter

I år arrangerar Kanarieöarna Starmus, världens enda festival som förenar Nobelprisvinnare, astronauter och astrofysiker med biologer och antropologer. I festivalen deltar ledande vetenskapsmän som Stephen ........

Hawking och Richard Dawkins. På musikscenen står rocklegender som Brian May, ex-gitarrist från Queen.

Under fem dagar (22-27 september) står Kanarieöarna i centrum för den internationella vetenskapen med experter inom fysik, antropologi, biologi och astrofysik.
Under temat “Beginnings. The Making of a Modern Cosmos”, kommer vetenskapliga presentationer hållas av framstående namn som fysikern Stephen Hawking,

evolutionsbiologen Richard Dawkins, astronauterna Walt Cunningham and Charlie Duke (från Apollo 7 respektive Apollo 16) samt astrofysikern och ex-gitarristen i Queen, Brian May. May uppträder dessutom på musikscenen som också gästas av stjärnmusiker som Rick Wakeman och Peter Gabriel, den tidigare sångaren i Genesis.

Det är andra gången Starmus-festivalen anordnas på Kanarieöarna. För tre år sedan lade astrofysikern Garik Israelian från Institute of Astrophysics på Kanarieöarna, tillsammans med regeringen på Kanarieöarna och den lokala regeringen på Teneriffa, grunden för vad som skulle komma att bli världens största mötesplats för astrofysiker då Starmus arrangerades för första gången. Då deltog bland annat Neil Armstrong.

I festivalprogrammet finns bland annat Star Party den 24 september där fokus riktas mot den kanariska himlen från observatoriet på Teneriffa. Två dagar senare, fredagen den 26 september, står musiken i fokus när konserten Sonic Universe arrangeras med Rick Wakeman och Brian May som gästartist.

På ön La Palma hålls en spektakulär 108 minuter lång diskussion i GTC Roque de los Muchachos Observatory Dome, det största teleskopet i världen.

Teneriffa: en unik plats för ett unikt arrangemang
Ett event av det här slaget kan inte arrangeras var som helt i världen eftersom den geografiska platsen är helt avgörande. Det krävs en plats som har en särskilt koppling till rymden och där stjärnskådning har en tydlig tradition. Dessa speciella behov uppfylls på Kanarieöarna som anses skonat från föroreningar av ljuspartiklar och det är därför möjligt att tydligare observera stjärnor där än på de flesta andra ställen runt om i världen. Observatorierna på berget Teide på Teneriffa och Roque de los Muchachos, observatoriet på La Palma, är strategiska platser för studier av stjärnklara himlar över hela världen. På La Palma finns dessutom ett av världens mest kraftfulla teleskop.

Kanarieöarnas betydelse för observationer av kosmos bekräftas i den avhandling som Brian May, en av de mest namnkunniga deltagarna i eventet, skrev från observatoriet på Teide. 2007 färdigställde han, med hjälp av Garik Israelian, idag ansvarig för Starmus, “An Investigation of Motion of Zodiacal Dust Particles”, som han lade på hyllan under succéåren som musiker.

Festivalprogrammet kommer att behandla omfattande frågor inom sina respektive kunskapsområden, vilket gör festivalen till en storslagen vetenskaplig debatt där allmänheten bjuds in. “Preliminär taxonomi av utomjordiskt liv” av Richard Dawkins; “Resa i tid och rum med James Webbs rymdteleskop” av John Mather; “Den mörka sidan av månen” av Charlie Duke; “Varför skickade inte Sovjetunionen en man till månen? Klarar Ryssland av det?” av Alexei Leonov and “Att se rymden i 3D” av Brian May är några av höjdpunkterna.

Mer information och Festivalprogrammet >
Annons


Artikeln är publicerad av Webmaster 2014-07-10 12:55

Tipsa en bekant om     Till  Från 
Copyright © 2018 MaPS Admin