Startsidan Bra att veta Forum Kalender WebCam NY Karta Calima Hyrbil Sök hotell
Jobbmarknaden Telekatalog El blocko Artiklar/nyheter Karta WebbKamera Kontakt
Nyheter & Information
Ipad i cockpit ger miljövinster.

Thomas Cook Airlines tar hjälp av läsplattor för att göra cockpit helt papperslöst. Piloterna förses med iPads som ger minskad bränsleförbrukningen och mindre koldioxidutstläppen.

Den 613 gram lätta iPaden kommer att ersätta de 30 kilo tunga manualer som idag finns i cockpit hos piloterna på Thomas Cook Airlines Scandinavia.

– Som ett av de första flygbolagen i världen gör vi nu cockpit papperslös. Med hjälp av fingrarna kan piloterna istället hämta de uppdaterade manualerna via sin Ipad. Tack vare detta kommer vi att på årsbasis spara cirka 100 ton bränsle och samtidig minska CO2-utsläppen med cirka 300 ton, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Rapporten för 11/12 har precis kommit ut och den berättar bl a att iPaden också kommer att ge en annan miljövinst, tidigare har man använt cirka en miljon pappersark till uppdatering av manualerna. Det är det slut med nu. Nu uppdateras manualerna automatiskt varje gång en pilot passerar en av flygbolagets routers på flygplatserna, till exempel vid in- och utcheckning.

Det är en av flygbolagets kaptener, Hans-Henrik Grentzmann, som har drivit Projekt iPad internt och också utvecklat en Thomas Cook app som rymmer all information från flygmanualerna. Av säkerhetsskäl kommer det alltid att finnas minst två iPads ombord.

Källa: Flygtorget


Annons


Artikeln är publicerad av Webmaster 2012-01-17 13:24

  Kommentera artikeln (det krävs att du loggar in) >>

Tipsa en bekant om     Till  Från 
Copyright © 2004 SIC Admin