Startsidan Bra att veta Kalender Karta Calima Arctic Ice Arctic Temperatures
Telekatalog Artiklar/nyheter Karta Kontakt
Nyheter & Information
Magsjuk under semester på Kanarieöarna?

Nu ska det kartläggas var det är störst risk för svenska turister att drabbas av svår magsjuka. Det ökande resandet på senare år har lett till att fler blivit sjuka på semestern och därför ska nu…….

Smittskyddsinstitutet i samarbete med resebranschen spåra smittkällorna. För tio år sedan hade 48 % smittats utomlands, förra året var det 68 %. Här är Thailand, Grekland, Indien och Tunisien en av anledningarna till ökningen. Att Kanarieöarna klara sig bra i detta sammanhang är en riskfri gissning.

En anledning till ökningen av antalet smittade utomlands är att allt fler reser och att de reser till mer exotiska länder, och kanske bor under enkla förhållanden.

– Om 100000 reser och 100 är smittade på ett ställe och om 5000 reser till ett annat ställe och 100 är smittade så är det en väldig skillnad när det gäller risk och det är det egentligen som människor vill veta, säger Annika Linde som är statsepidemolog på Smittskyddsinstitutet.

Smittskyddsinstitutet i samarbete med resebranschen går nu igenom statistik från de senaste fem åren för att se lite mer exakt var risken för smitta är stor och anledningen till ökningen. Förhoppningen är nu att kartläggningen ska vara till hjälp när man planerar sin semester.

– Om det är ett ställe där 50 % insjuknar i mag- och tarmsjukdomar då är det ju väldigt viktigt att man är oerhört noggrann med att följa råd när det gäller hur man undviker smitta. Medan man till exempel på ett ställe, där det är en på 10000 resenärer som fått salmonella, faktiskt kanske kan leva lite mer svenskt inom citationstecken, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.

Källa: sr.se


Annons


Artikeln är publicerad av Webmaster 2009-01-30 14:05

Tipsa en bekant om     Till  Från 
Copyright © 2018 MaPS Admin