Startsidan Bra att veta Kalender Karta Calima Arctic Ice Arctic Temperatures
Telekatalog Artiklar/nyheter Karta Kontakt
Bra att veta Välj rubrik
Vandra på Teneriffa
VANDRA PÅ GUAZABERGET Artikel införd i magasinet På Teneriffa februari 2005

Ett stenkast från stranden i Los Cristianos ligger Guazaberget. Följ bara strandremsan tills näsan mer eller mindre stöter i bergsväggen. Just här börjar en väl synlig stig som slingrar sig uppför bergssluttningen. Det är hög tid att lämna sandaletterna kvar på stranden bland solstolar och parasoller och hoppa i ett par bekväma promenadskor. Packa också gärna med en lunchmatsäck och en vattenflaska eller två för nu börjar äventyret.

Guazaberget bildades för så där en halv miljoner år sedan. Den trögflytande lavan från vulkanen bildade den stora högplatån som man kommer upp till efter 20-30 minuters vandring. Vi behöver dock inte gå så långt tillbaka i tiden för att känna av historiens vingslag. För dryga 500 år sedan var högplatån känd bland Guanchefolket (öns urinvånare) som ”Magote”, deras heliga solkultsområde. Här tillbad man solen och det sägs att man varje midsommarafton vid solnedgången offrade ett barn till solguden. I dag kastar sig ”paragliders” utför stupet, fångas upp av sina stora färggranna vingar och svävar sedan tillsammans med måsarna i de uppåtgående vindarna innan de strax före solnedgången landar på stranden i Los Cristianos.

På mindre än en halvtimmes vandring har miljön förändrats radikalt. Här uppe råder lugn och stillhet i motsats till Teneriffas uppbyggda kust 150 meter nedanför våra fötter. I dag, som förmodligen också på Guanchernas tid, korsar ett antal stigar och småvägar varandra. Det är i stort sätt bara att välja riktning och börja gå. Platån är mycket större än man någonsin kan ana när man ser berget nerifrån stranden. Från stigarna kan man haka på en mindre väg som går upp till antennerna på de högsta topparna (428 m.) Härifrån går en väl upptrampad stig ner igen på norra sidan. Eller vänd näsan mot söder och gör en rundvandring på själva platån, träffa på får och getter, lyssna till porlandet av vatten i den ur lavasten urhuggna kanalen.
Detta är törelväxternas land. Balsamtörel, vars mindre exemplar liknar små

Bonsaiträd och vars växtsaft man en gång använde som tuggummi. Candelabertörel vars giftiga mjölksaft Guancherna använde som bedövningsmedel i sitt fiske. Här kan man även hitta busken ”Leña Buena” med sina silvergrå blad, gula blommor och bär som skiftar från grönt till rött. Denna buske använde Guancherna i medicinskt syfte och har även hittats i deras gravar.
Som ni märker går det inte att vandra häruppe utan att ens tankar går till Guancherna.

Med lite tur och tålamod kan man på marken hitta en och annan skärva från gamla keramikkärl brända i elden just av detta folk. Historien talar genom ens fingertoppar när man stryker den glättade skärvytan, tar en med mer än 500 år tillbaka i tiden. Det var här uppe på Guazaberget, just här där man dyrkade solens styrka över liv och död, som detta högresta, ljushyade ofta blåögda stenåldersfolk utkämpade sitt sista slag mot Spanjorerna. Året var 1496.
Bland Guazabergets numera nedlagda terrasser, där Spanjorerna har odlat både bomull och tomater och där Martin och jag på vintrarna plockar den vildväxande ”spenaten” till salladen, vandrar du på historisk mark. I solen, i vinden, i lugnet häruppe kan du njuta av ett helt annat Teneriffa än det som bjuds en halvtimmes promenad nedför stigen, tillbaka till stranden, sandaletterna, solstolarna och parasollen.

Vandringshälsningar från Lena.
PS: Om ni är intresserade av att boka en vandring med Lena och Martin kontakta dem gärna på 922 79 70 93.
E-post: pinewood@algonet.se

-------------------------------------------------
BESTIG EL CONDE Artikel införd i magasinet På Teneriffa februari 2005

”Upp och hoppa Tor, slå på trumman mor, det är dans upp i Valhall i natt………..”
Nåja, dansa och dansa, men hur skulle det vara att röra på påkarna efter alla lata dagar där på stranden. Vänd bara blicken mot höjderna. Där tronar El Conde (= Greven) i egen hög person med sin omfångsrika kroppshydda. På 1000 meters höjd ligger den platta toppen ofta insvept i molnen.

”Tusen meter” säger ni. ”Klättra upp 1 km. Aldrig i livet!” … och så vänder ni er makligt där i sanden på stranden för att slumra bort ytterligare en tid. Men se då kommer någon smygandes och viskar i ert öra:
”Ja, men ta bussen, lokalbussen. Det går en till Arona som ligger på 600 meters höjd.” Genast låter det lite mer intressant, eller hur? Så fram med bekväma skor att vandra i och ner med mackorna och termosen i ryggsäcken för visst måste magen också få sitt, när ni så småningom slår er ner i gröngräset på blomsterängen högt däruppe.

Som jag sa tidigare vilar ofta El Condes hjässa i molnmassorna. Det är just det som är finessen med det hela. Molnen skänker ”horisontalt regn” till grödorna och de små blommorna lyser tacksamt i allsköns färger. Här uppe växer också den lite mer ovanliga Purpureuforbian med djupröda små pastilliknande blommor. Den behöver lite mer fuktighet än törelväxterna som finns på Guazaberget. El Conde, liksom Guaza består av en platå. Dess platta topp är dock mycket mindre än Guazaplatån, men med en vidunderlig utsikt i 360 grader.

Man kan inte undgå att känna styrkan i detta berg. Orubblig står ”Roque del Conde” där. För någon eller några miljoner år sedan sköt den heta magman mot höjden, men stelnade till sist inom sitt skal. Skalet har genom årtusendena vittrat sönder. Kvar står Roquen, mäktig och nästan ointaglig skulle man kunna tro.
Det finns bara en stig som leder hit upp. Den är väl upptrampad och markerad med små stenrösen. I gamla tider när man odlade på terrasserna på toppen användes den stenlagda stigen av åsnor. Den stora ringen i marken däruppe är lämningar av en gammal tröskcirkel. Man tröskade med hjälp av ett surfbrädesliknande trästycke vars botten var beklädd med inhamrade vassa stenar. Det drogs runt i cirkeln av åsnor eller kameler. Dessa numera övergivna tröskplatser stöter vi på titt som tätt på våra vandringar runt ön. De är placerade framför branta stup där de uppåtgående vindarna kunde skilja agnarna från kornet och vetet.

Ännu längre tillbaka i tiden höll Guancherna (urbefolkningen) till på Condes topp…så även den där ödesmätta höstdagen 1496. Långt innan Conquistadorena ankrade sina segelskepp i bukten i Los Cristianos, hade vakterna, med milsvidd utsikt över havet, säkert tänt eldar som varningstecken för sina stridsberedda bröder på Guazaberget. Ett folk på stenåldersnivå stred med stenar och spjut mot angriparna på häst och med modernare vapen. Spanjorerna gick segrande ur striden och Guanchefolket skulle snart vara ett minne blott.

Det fanns dock Guancherebeller som flytt upp till grottor i bergen. På Conde, som då hette Asiyo, hade Menceyern (=kungen) Ichasagua sin bostad och sitt högkvarter. Han höll ut i hela 6 år innan han 1502, med högburet huvud, kastade sig nerför de branta klipporna till en säker död. Hellre det än att bli tagen som slav. I dag står ett minnesmärke över denne frihetsälskande Mencey här uppe: ”Ichasagua. Free peoples Mencey”.
Alla kulturer har sin folk- och Gudasagor. I vindens sus, i solens värmande strålar eller möjligen insvept i molnens fuktiga kyla går det, med lite fantasi, att än i dag uppfatta det som en gång var människors livstro. Guanchernas Gud hette Achaman. Han hade skapat land, vatten, eld, luft och liv. Achaman fanns i naturen och levde på bergens toppar där han njöt av utsikten. Vem vet, kanske han kände till vår Tor som med buller och bång kom farande i blixtarnas sken och med hammaren i högsta hugg. Det där med dansen i Valhall var kanske inte helt fel, trots allt.

Med vänliga vandringshälsningar från Lena.
(Stigen upp till El Conde, märkt med en skylt, börjar i den lilla byn Vento strax ovanför Arona. Räkna med 1½ timme upp till toppen.)

PS. Om ni är intresserade av att boka en vandring med Lena och Martin kontakta dem gärna på 922 79 70 93. E-post: pinewood@algonet.se. Website: http://www.algonet.se/~pinewood/svtrekking.htm


Användbara spanska fraser
Arbeta utomlands
Arbetsförmedling INEM
Bussinformation
Golf på Tenerifte
Jobb på Teneriffa
Klimattabell och väder
Konsulat Norge
Konsulat Sverige
Köp av bostad på Teneriffa
Läkare
Med djur till Tenerife
Med rullstol på Tenerife
Mobiltelefon Adsl.
Något att förtulla / eller
Post och porto
Reseförsäkring
Resegarantilagen
Ring billigt till Europa
Sol och bad
Sport & aktiviteter
Starta företag i Spanien
Svenska skolan Teneriffa
Tenerife karneval
Teneriffas historia
Time share
Turistinformation
Valuta
Vandra på Teneriffa
Viktiga telefonnummer
Copyright © 2018 MaPS Admin