Startsidan Bra att veta Kalender Karta Calima Arctic Ice Arctic Temperatures
Telekatalog Artiklar/nyheter Karta Kontakt
Bra att veta Välj rubrik
Reseförsäkring
Från och med den 1 juni 2004 ersätts det nuvarande utlandsintyget (E111) av ett europeiskt sjukförsäkringskort. Försäkringskassans utlandsintyg har i många år varit ett dokument som de flesta turister haft med på resan.

Den förändring som påverkar alla som ger sig ut på resa i något EU-land och i Schweiz är att det nya sjukförsäkringskort är smidigare att hantera och att det gör det lättare att få tillgång till nödvändig vård när du vistas i ett annat EU/EES-land.

Om du skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka när du reser i ett annat EU/EES-land kan du ha rätt till medicinskt nödvändig sjukvård på samma ekonomiska villkor som landets egna invånare, dvs. du betalar endast patientavgiften.

Du måste vända dig till en läkare eller annan vårdpersonal som är ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i det land där du vistas. Dessutom måste du ha med dig det Europeiska Sjukförsäkringskortet (EU-kortet) som du visar upp direkt för vårdgivaren.

Det nya kortet är individuellt, att jämföra med E111 som gällde alla personer inom samma familj. Du som har ett utlandsintyg (E111) bör veta att det endast gäller till och med 31 december 2004. Sjukförsäkringskortet kommer att ha en giltighetstid på tre år.

Sjukförsäkringskortet kan beställas på Försäkringskassans webbplats http://sadbserviceweb.sfa.se/servicewebb/start.do?op=12011
eller via Servicetelefon 020-524 524 från och med 1 juni
--------------------------------------------------------
Länder utanför EU/EES
Även i länder utanför EU/EES kan du har rätt till sjukvård. Det gäller länder som Sverige har sjukvårdsavtal med. Du kan läsa mer om villkoren i broschyren ”Sjuk utomlands”.

Om du blir sjuk i ett land som Sverige inte har något avtal med kan du inte få dina kostnader ersatta av Försäkringskassan. Se till att du har ett fullgott reseskydd som täcker kostnaderna för sjukvård innan du reser.


Användbara spanska fraser
Arbeta utomlands
Arbetsförmedling INEM
Bussinformation
Golf på Tenerifte
Jobb på Teneriffa
Klimattabell och väder
Konsulat Norge
Konsulat Sverige
Köp av bostad på Teneriffa
Läkare
Med djur till Tenerife
Med rullstol på Tenerife
Mobiltelefon Adsl.
Något att förtulla / eller
Post och porto
Reseförsäkring
Resegarantilagen
Ring billigt till Europa
Sol och bad
Sport & aktiviteter
Starta företag i Spanien
Svenska skolan Teneriffa
Tenerife karneval
Teneriffas historia
Time share
Turistinformation
Valuta
Vandra på Teneriffa
Viktiga telefonnummer
Copyright © 2018 MaPS Admin