Startsidan Bra att veta Kalender Karta Calima Arctic Ice Arctic Temperatures
Telekatalog Artiklar/nyheter Karta Kontakt
Bra att veta Välj rubrik
Tenerife karneval
Har du möjlighet att besöka karnevalen i Santa Cruz bör du göra det. Ett sprakande skådespel i färg och sambatakt, en karneval som återkommer varje år och börjar 40 dagar före påsk.

Karnevalsdrottningar väljs i olika kategorier: Barndrottning, karnevalens drottning och pensionärsdrottning. Dräkterna är dyra och det behövs många flinka sömmerskehänder och månaders arbete för att färdigställa en dräkt så de flesta har ett företag som sponsor. Drottningkriteriet är bland annat att klara av att balansera meterhöga huvudbonader(inte ovanligt att hela dräkten med allt väger upp till 50 kg) samtidigt som man skall le och röra på höfterna.

Som alla andra traditioner har även Karnevalen på Teneriffa en historia. Att dagens festligheter i samband med denna färglada fest och medryckande musik inte dött ut kan nog lätt förstås när man ser kanariernas engagemang för karnevalen. Det arbete som läggs ned på att delta med fantasifulla dräkter, intränade sånger och dansnummer visar på att de verkligen tar detta årligt återkommande arrangemang på allvar. Hur uppstår då en tradition av detta slag?

Det är känt att firandet, som sker 40 dagar före påsk har pågått under århundraden. Det första spår man kan finna i dokument över den populära karnevalen härrör från 1700-talet. Överklassen i Santa Cruz höll glamourösa klänningspartyn i sina hem, imiterande societeten i viktiga huvudstäder i Europa.
De ödmjuka invånarna tog sedan festligheterna med sig ut på gatorna, införde spontana lekar, fåniga kostymer gjorda av säckar.

Går man tillbaka till år 1852, tvingades myndigheterna av allmänheten att godta festligheterna men satte regler och krav på dessa. Betoningen av dessa regler lades på inbördes respekt, de skulle ske i kvällningen under gott uppförande. Kring 1910 hade karnevalen rotat sig för fullt och befolkningen roade sig kungligt. Med introduktionen av priser för originellaste kostym, utvecklades dresserna till att bli allt mer eleganta. På det glada 20-talets karnevaler bildades många musikala grupper och privata klubbar och tjusiga klänningspartyn.

Från 40-talet till mitten av 50-talet förbjöds Karnevalen av General Francos regering, men mot slutet av 50-talet började karnevalen gradvis bli populär igen. Regering och kyrka låtsades inte längre se festligheterna och ända fram till 1961 annonserades festligheterna som en ”Vinter festival”. 1962 kom den första officiella affischen av myndigheterna, men det skulle dröja ända fram till 1977 som man stolt använde ordet Karneval. Utan tvekan har den ökande turismen på 60-talet gett Santa Cruz karnevalen internationell berömmelse och den betydelse den så väl förtjänar. 1980 förklarades festen som ”Internationellt turist intresse”. Numera beräknas att närmare 400.000 människor på ett eller annat sätt deltar i Karnevalen. Television från ett 40-tal länder brukar vara närvarande vid valet av karnevalens drottning och motsvarande 30 miljoner svenska kronor spenderades av olika grupper och individer på tyger, dekorationer, peruker och andra tillbehör till förklädnaden.

Nu är det inte endast Santa Cruz som har karneval på Tenerife. Andra städer och byar som firar sin egna karneval är bl.a Puerto de la Cruz, Tacoronte, Candelaria, Los Gigantes och naturligtvis Los Cristianos där den pågår i mars.

Användbara spanska fraser
Arbeta utomlands
Arbetsförmedling INEM
Bussinformation
Golf på Tenerifte
Jobb på Teneriffa
Klimattabell och väder
Konsulat Norge
Konsulat Sverige
Köp av bostad på Teneriffa
Läkare
Med djur till Tenerife
Med rullstol på Tenerife
Mobiltelefon Adsl.
Något att förtulla / eller
Post och porto
Reseförsäkring
Resegarantilagen
Ring billigt till Europa
Sol och bad
Sport & aktiviteter
Starta företag i Spanien
Svenska skolan Teneriffa
Tenerife karneval
Teneriffas historia
Time share
Turistinformation
Valuta
Vandra på Teneriffa
Viktiga telefonnummer
Copyright © 2018 MaPS Admin