Startsidan Bra att veta Kalender Karta Calima Arctic Ice Arctic Temperatures
Telekatalog Artiklar/nyheter Karta Kontakt
Bra att veta Välj rubrik
Klimattabell och väder
klimatJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Dag °C212122232426282928262322
Natt °C141415161719202121191716
Soltim/dag567891011108765
Vatten °C191920181818212223222019


Vad är egentligen skillnaden mellan calima och sirocco? Och framför allt - vad är calima och sirocco? Här försöker vi reder ut begreppen.
Caliman är en het vind som blåser in över kanarieöarna från syd eller sydost, ibland t o m rakt från öster. Den är fylld av damm och sandpartiklar och förekommer ett par gånger om året, speciellt på vintern. Precis som sin storebror Sirocco blåser Caliman ut från ett högtryck över Norra Afrika och Sahara och dras normalt ut framför en passerande kallfront eller lågtryck norr om öarna. Detta förklarar varför man ibland får in ett befriande regn efter ett par dagar av tryckande värme.

Caliman är ett sandmoln som är fullt med mycket små gulbruna partiklar som tar sig igenom överallt och fyller precis varenda liten vrå med sitt afrikanska damm. Utomhus sätts sikten ner och man ser sin omgivning ge nom ett gulbrunt skimmer. Detta gör också att den för allergiker mycket rena och friska kanariska luften, blir ett problem.

Ibland händer det att ett litet lågtryck som bildas sydväst om öarna ökar vindhastigheten och intensiteten på en Calima. Sådana stormar och den stigande varma och fuktiga luften i Caliman kan lyfta den finkorniga sanden upp till 5000 meter över atlanten och täcka hundratusentals kvadratkilometer av den östra atlanten med ett tjockt moln av Sahara sand. Många gånger når den ända bort till Karibiska öarna.

Ordet sirocco kommer från arabiskan sharq=öst] och betecknar oftast den heta, dammiga, torra, sydöstliga vind som kommer in över främst italien från Norra Afrikas öknar. Men det har också en allmän betydelse av en het, sydlig eller sydöstlig vind ifrån norra afrika. Således kan man säga att Caliman är en Sirocco, om man nu vill det. Men Calima räcker bra för oss som ett par gånger om året får hela halsen full med det finkorninga dammet. Men det är därför det finns öl.
Källa: tenerife.nu / Peter Anderberg

Användbara spanska fraser
Arbeta utomlands
Arbetsförmedling INEM
Bussinformation
Golf på Tenerifte
Jobb på Teneriffa
Klimattabell och väder
Konsulat Norge
Konsulat Sverige
Köp av bostad på Teneriffa
Läkare
Med djur till Tenerife
Med rullstol på Tenerife
Mobiltelefon Adsl.
Något att förtulla / eller
Post och porto
Reseförsäkring
Resegarantilagen
Ring billigt till Europa
Sol och bad
Sport & aktiviteter
Starta företag i Spanien
Svenska skolan Teneriffa
Tenerife karneval
Teneriffas historia
Time share
Turistinformation
Valuta
Vandra på Teneriffa
Viktiga telefonnummer
Copyright © 2018 MaPS Admin