Startsidan Bra att veta Kalender Karta Calima Arctic Ice Arctic Temperatures
Telekatalog Artiklar/nyheter Karta Kontakt
Bra att veta Välj rubrik
Mobiltelefon Adsl.
Så här ringer du:

Nationella samtal:
Riktnumret 922 samt abonnentens tel. nr.
ex.753336 Alltså 922 75 33 36

Internationella samtal:
För att göra det enkelt kan du från din GSM-telefon använda + symbolen Ex. + Landsnummer, riktnummer (utan nolla), din väns abonnent nummer.
--------------------------------------

VÄLJA NÄT
Istället för din svenska mobiloperatörs namn kommer den utländska mobiloperatörens namn att visas i displayen. Dina samtal debiteras med den utländska operatörens taxa plus att din svenska operatör kommer att ta ut en extra administrativ avgift på några procent (se längre ner).
Här är det Vodafone eller Movistar som tar över.


AUTOMATISK SÖKNING
De flesta mobiltelefoner är inställda på automatisk sökning. Vilket innebär att telefonen söker upp första bästa operatör i det land du kommer till. Fördelen är att du ofta har tillgång till fler eller alla operatörer som finns i landet, inte bara en som du har hemma i Sverige. Mer om detta kan du läsa i manualen till din mobiltelefon och hos OP.

MANUELL SÖKNING
Manuell sökning innebär att du själv väljer nät varje gång telefonen varit avstängd. Se din telefons bruks för att se hur man gör.

RINGA INOM DET LAND DU BEFINNER DIG I
Är du i Tyskland och ska ringa till ett tyskt telefonnummer så gör du som vanligt, slår riktnummer och telefonnummer.

ATT RINGA UT FRÅN DET LAND DU BEFINNER DIG I
Om du t.ex. ska ringa hem eller till en svensk mobiltelefon så trycker du + (istället för 00) och sedan landsnummer (46 för Sverige), riktnumret utan noll och sist telefonnummer.
Exempel till 08-795 00 00, ska alltså se ut så här : +4687950000
Varje land har ett landsnummer (Sverige har 0046) som du använder när du ska ringa till ett annat land. Se t.ex. Telias hemsida för att ta reda på olika länders landsnummer.

NÄR DU BLIR UPPRINGD
Den som ringer till dig behöver inte veta var du är utan ringer ditt mobilnummer som vanligt. Tänk på att den som ringer bara betalar vanlig mobiltelefontaxa medan du betalar mellanskillnaden från Sveriges gräns till det land du rest till, se nedan.

ATT RINGA TILL EN MOBILTELEFON UTOMLANDS (i Sverige från en vanlig telefon)
Du märker ingen skillnad, du slår bara mobiltelefonnumret som vanligt 070-0000000, sen spelar det ingen roll var mobiltelefonen befinner sig. Du betalar bara vanlig mobiltelefontaxa inom Sverige, och mottagaren betalar för resten, alltså själva utlandskostnaden (se även nedan).


VEM BETALAR VAD VID SAMTAL UTOMLANDS ?
NÄR DU RINGER
När du ringer från din mobiltelefon betalar du den utländska operatörens taxa plus några procent (ca 5%, se din OP). Samtalen kommer på din vanliga månadsfaktura. Svensk moms debiteras alla samtal. För information om andra operatörers aktuella tariffer, vänd dig till din OPs kundservice.
Samtal till kundservice från utlandet är i regel inte kostnadsfritt.

NÄR DU BLIR UPPRINGD
Om du blir uppringd när du befinner dig utomlands, betalar du den internationella delen av samtalet, dvs. från Sverige till det land där du befinner dig. Den som ringer dig betalar som vanligt mobiltelefontaxa för Sverige.

VID VIDAREKOPPLING
Har du vidarekopplat din telefon till utlandet sker en speciell debitering. Samtalet dirigeras till det land du befinner dig i, för att sedan kopplas till den telefon du har vidarekopplat till. Du får då betala för den internationella delen av samtalet plus den vidarekopplade delen.


MOBILSVAR UTOMLANDS
Ta med dig din kod till mobilsvar (har du glömt bort den så kontaktar du din operatörs kundtjänst, eller så ringer du upp ditt mobilsvar och byter kod). Det är nämligen så att för att kunna lyssna av dina mobilsvarsmeddelanden från utlandet så måste du kunna din mobilsvarskod. Första gången du lyssnar av ditt mobilsvar blir du ombedd att välja en fyrsiffrig kod. Koden använder du sedan när du ringer till mobilsvar från en annan telefon än din egen mobiltelefon eller när du befinner dig utomlands. Skulle du ändå inte komma ihåg din kod när du är utomlands kan du få den till din GSM-telefon via ett textmeddelande SMS (gäller i länder som stöder SMS).

Att lyssna av meddelanden från utlandet:

TELIA-kunder :
1 Ring +46 706 133 133.
2 (Om du blir tillfrågad:) Tryck hela ditt GSM-nummer.
3 Tryck din Mobilsvarskod så spelas meddelandena upp.

I vissa länder fungerar det att ringa 133, precis som i Sverige. Pröva och se. (Observera att det fortfarande är den utländska operatörens taxa till Sverige som debiteras.)

COMVIQ/TELE2-kunder:
1. Ring +46 252 följt av ditt mobilnummer utan första nollan.
2. När du hör hälsningsfrasen slår du din personliga kod för IQ-Svar/T2-svar .
(Tänk på att du måste aktivera IQ-Svar/T2-svar innan du reser utomlands.)

VODAFON-kunder (EuroVoice):
1. Ring +46708222888, därefter får du ange ditt mobiltelefonnummer och din EuroVoice kod.
(För att välja kod ring 886 från mobilen innan du åker utomlands.)


Se upp för dubbla samtalstaxor
Om du använder Mobilsvar eller har din mobiltelefon vidarekopplad, kan samtal till dig medföra dubbla samtalstaxor. Ring därför alltid ett samtal från din mobiltelefon så snart du kommit tillbaka till Sverige. Då vet GSM-systemet att du är hemma och du undviker onödiga vidarekopplingar via utlandet.

För att Mobilsvar inte ska ta emot samtal i utlandet :
Ring upp ditt Mobilsvar och avaktivera funktionen (se ovan).


SMS
Att skicka SMS har ju blivit väldigt populärt den senaste tiden. Och det är ju ett smidigt sätt att skicka en liten hälsning från andra sidan jorden. Det är oftast billigare än att ringa och fungerar i de flesta mobila näten i världen.
För att sända ett SMS från utlandet gör du på samma sätt som i Sverige, d.v.s. du behöver varken använda utlandsprefix eller landskod. Glöm inte att lagra din operatörs textcentralnummer i telefonen bara (är oftast förprogrammerat).
Vissa operatörer kan äv,en ta betalt för inkommande SMS. Se din operatörs prislista.


KONTANTKORT UTOMLANDS
Det är inte säkert ditt kontantkort fungerar utomlands, du kan behöva köpa till en extratjänst. Och på de flesta kontantkort kan du inte skicka SMS från utlandet, bara ta emot. Här är det viktigt att du kollar upp med din OP vad som gäller, så du inte står där på flygplatsen och inte kan ringa.


I VILKA LÄNDER FUNGERAR MITT ABONNEMANG OCH TELEFON ?
Detta uppdateras hela tiden, fler platser och länder tillkommer. Du måste kontrollera med din operatör vad som gäller.

ATT KÖPA EN MOBILTELEFON UTOMLANDS
Det finns risker med att köpa en telefon utomlands. Den kan vara SIM-låst, dvs. den fungerar bara i det land du befinner dig i och med en given operatör (vanligt i t.ex. Spanien). Att få bort SIM-låset går, men det kan vara mycket krångligt och kostsamt. I vissa fall så krångligt att det inte är värt besväret.
Se även till att det verkligen är en GSM-telefon du köper, alla telefoner i USA t.ex. fungerar för ett annat system (en annan frekvens) och kommer alltså inte att fungera i GSM-nätet.
Sen är det där med garanti, det kan stå WorldWideWarranty, eller nått liknande, men det är faktiskt ingen garanti för att du ska få den reparerad gratis i Sverige. Du bör kontrollera med tillverkarens kontor i Sverige för att förvissa dig om att du får en garanti som gäller i Sverige.
Köper du en trådlös telefon för det vanliga nätet är det stor risk att den är förbjuden att använda i Sverige då den kan fungera på en frekvens som inte är tillåten i Sverige.

* Vad är roaming?
Innebär att man förflyttar sig under pågående samtal med sin mobiltelefon, där man lämnar en radiomasts täckområde, och kommer in i nästa, utan att samtalet bryts. Internationell roaming är den term som används när man använder sin mobiltelefon utanför sin operatörs nät/täckområde, dvs besökare i ett annat nät.

Ett exempel är möjligheten att ringa från utlandet. Mobiloperatörer sluter roamingavtal sinsemellan för att tillhandahålla denna funktion, så att operatören kan debitera samtalet på den ordinarie teleräkningen, och ingen utländsk räkning behöver skickas till slutkund/mobiltelefonägaren. I avtalet regleras bl.a. vilken ersättning som operatörerna tar ut av varandra för att låta en annan operatörs abonnenter använda mobiltelefonen i det egna nätet.

När man använder mobiltelefonen utomlands gäller andra priser och villkor än om mobiltelefonen används i sitt hemmanät i Sverige. Exempelvis får en abonnent som befinner sig utomlands, utöver de samtal abonnenten ringer själv, betala för samtal där denne blir uppringd av någon annan. När abonnenten ringer för att lyssna av meddelanden i sin röstbrevlåda från utlandet debiteras detta som ett samtal till Sverige. Det är normalt flerdubbla priser mot priserna inrikes.

EU har infört en EU-lag som begränsar priset vid roaming till 43 cent/minut (år 2008) när man ringer, och 22 cent vid svar. Innan dess var priset oftast över 1 euro/minut (över 10 kr/minut) vid samtal. För den som inte tänkte på det och ringde en timme kostade det mer än 600 kr, medan det kostade ofta runt 40 kr inrikes.

Ett nytt EU-förslag för roamingavgifter på textmeddelanden är under utformning. Arbetet leds av EU-kommissionären Viviane Reding. Det genomsnittliga priset för att skicka ett textmeddelande mellan två EU-länder är i dag 29 cent. Enligt det nya förslaget ska maxpriset ligga på 11 cent.


Användbara spanska fraser
Arbeta utomlands
Arbetsförmedling INEM
Bussinformation
Golf på Tenerifte
Jobb på Teneriffa
Klimattabell och väder
Konsulat Norge
Konsulat Sverige
Köp av bostad på Teneriffa
Läkare
Med djur till Tenerife
Med rullstol på Tenerife
Mobiltelefon Adsl.
Något att förtulla / eller
Post och porto
Reseförsäkring
Resegarantilagen
Ring billigt till Europa
Sol och bad
Sport & aktiviteter
Starta företag i Spanien
Svenska skolan Teneriffa
Tenerife karneval
Teneriffas historia
Time share
Turistinformation
Valuta
Vandra på Teneriffa
Viktiga telefonnummer
Copyright © 2018 MaPS Admin